REISVERSLAG TAIWAN 2015

Verslag van een rondreis door Taiwan, deel 1: Taipei

Let op: alle foto's in dit reisverslag zijn te vergroten door op de foto te klikken


17 oktober: Amsterdam - Singapore - Taipei
 
Op zaterdag 17 oktober 2015 vertrok de eerste Djoser-reis naar Taiwan vanaf Schiphol. Ik was erbij net als 19 andere reisgenoten en reisbegeleider Saskia. Taiwan staat om veel dingen bekend, maar niet direct als toeristische bestemming (al was 3 op reis hier ook onlangs). Behalve dan voor Chinezen, want die bezoeken Taiwan in enorme aantallen. Toch is het een mooie en afwisselende bestemming met zowel cultuur al natuur en we hebben er allemaal veel zin in. Met Quatar Airways vliegen we naar Hongkong, waar we flink door moeten lopen om onze aansluiting te halen. Er gaan twee vluchten naar Taipei en je moet wel op tijd bij de goede gate zijn. Dat lukt al mijn reisgenoten, maar vreemd genoeg niet onze reisbegeleider, zodat we vertraging oplopen en uiteindelijk zonder reisbegeleider aankomen in Taipei. Lokale gids Vincent die ons opwacht in Taipei vindt het wel grappig.

 
18 oktober: Aankomst in Taipei
 
We komen in de ochtend aan in Taipei. Om te voorkomen dat deze dag verloren gaat, en omdat we toch ons hotel nog niet in kunnen, maken we vanaf het vliegveld al een paar stops bij bezienswaardigheden die op de weg naar ons hotel liggen. Als eerste stoppen we bij de Baoan-tempel. Op deze plaats werd in 1760 een eerste tempel gebouwd door immigranten uit Tong'an. De huidige tempel is van later datum en werd vanaf 1995 heel mooi gerestaureerd, waarvoor zelfs een prijs van UNESCO werd gewonnen. Er worden verschillende goden aanbeden in de tempel, maar de belangrijkste is Baosheng Dadi, god van medicijnen en beterschap. Er zijn mooie muurschilderingen van Chinese legendes en mooi houtsnijwerk te zien in en rond de tempel.
taipei_small.jpg taipeibaoantempel_small.jpg taipeibaoantempel2_small.jpg taipeibaoantempel3_small.jpg taipeibaoantempel4_small.jpg
Bij het Vrijheidsplein staat het enorme monument voor Chiang Kai-shek, de Chiang Kai-shek Memorial Hall. Dit witte gebouw met het blauw achthoekige dak werd in april 1980 geopend ter ere van de vroegere president van Taiwan die exact vijf jaar eerder overleed. In de grote hal van het gebouw staat een groot bronzen beeld van Chiang. Elk uur wisselt de wacht hier, wat met een hele ceremonie gepaard gaat en wij zijn op tijd voor de wisseling van 1 uur. Als de ceremonie is afgelopen, lopen we de 89 granieten trappen af aan de kant van het grote plein dat zich voor het monument bevindt. Hier staan nog een aantal grote gebouwen met exposities over de president en zelfs zijn Cadillacs zijn hier te zien. Door een grote poort, de Gate of Great Centrality and Perfect Uprightness, komen we uit bij de plaats waar de bus ons weer ophaalt.
taipeichiangkaishekmemorial_small.jpg taipeichiangkaishekmemorial2_small.jpg taipeichiangkaishekmemorial3_small.jpg taipeichiangkaishekmemorial4_small.jpg taipeichiangkaishekmemorial5_small.jpg
De Longshan tempel, onze volgende stop, is de oudste tempel in Taipei. Deze werd gebouwd in 1738 en deels herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel in deze boeddhistische tempel meer dan 100 goden vereerd worden, is de tempel in het bijzonder gewijd aan de Chinees boeddhistische god Guanyin. Voor de tempel ligt een plein met een waterval en via twee pilaren met draken kom je in een Front hall. Het beeld van Guanyin is te vinden in de grote hal daarachter. Het leuke voor ons aan deze tempel was dat de tempel nog heel actief gebruikt wordt en tijdens ons bezoek was het een speciale feestdag. Het was daarom erg druk in de tempel en overal waren boeddhisten, burgers en monniken, in een soort van continu gezoem van lage stemmen hun gebeden aan het oplezen. Veel mensen kwamen wierook branden bij de grote brander voor de grote hal en buigen dan richting het beeld van Guanyin. Ik vond dit wel een hele mooie ervaring.
taipeilongshantempel_small.jpg taipeilongshantempel2_small.jpg taipeilongshantempel3_small.jpg taipeilongshantempel4_small.jpg taipeilongshantempel5_small.jpg
Van de Longshan tempel rijden we naar ons hotel. Vincent heeft nog een opbeurend nieuwtje voor ons: Er ligt op dit moment een tyfoon bij de Filippijnen die de kant van Taiwan opkomt. Eigenlijk is het seizoen voor tyfoons afgelopen, maar tyfoon Koppu heeft daar geen boodschap aan gehad. Het pad van Koppu is nog niet helemaal zeker, maar de aanwezigheid van de tyfoon zal zeker invloed hebben op het weer. Als we bij het hotel aankomen, is reisbegeleider Saskia (via een latere vlucht) inmiddels ook aangekomen. Na een korte introductie gaat iedereen naar zijn kamer. Mijn kamergenoot deze reis is Berry. Met enkele andere alleenreizenden spreek ik om vijf uur wat te gaan eten. Dat lijkt misschien vroeg, maar we hebben een nacht overgeslagen. Om 5 uur gaan we eten bij een Japans eethuisje vlakbij het hotel. Het eten is lekker en kost ons ongeveer vijf euro! Na deze uitgave is er dus nog financiële ruimte voor een koffie met taart, die we nemen bij koffiehuis Asihi tegenover ons hotel.

 
19 oktober: Taipei
 
Vandaag is keuze om er zelf op uit te trekken of om met Vincent en de bus naar een aantal hoogtepunten te gaan. Omdat ik denk dat het efficiënter is, ga ik met de bus mee. We vertrekken om half tien en onze eerste stop is bij de National Revolutionary Martyr's Shrine. Dit enorme monument met een oppervlakte van meer dan 52000 vierkante meter herdenkt meer dan 300000 burgers en soldaten die stierven in diverse oorlogen. Het bestaat uit de Sanctuary in het midden met aan de zijden een herdenkingsmonument voor burgers rechts en een voor militairen links. Het monument werd gebouwd in 1969. We zien hier ook de wisseling van de wacht die elk uur plaats bevindt.
taipeimartyrsshrine_small.jpg taipeimartyrsshrine2_small.jpg taipeimartyrsshrine3_small.jpg taipeimartyrsshrine4_small.jpg taipeimartyrsshrine5_small.jpg
Onze volgende stop is bij het beroemde National Palace Museum, een van de belangrijkste attracties van heel Taiwan met miljoenen bezoekers. Ook nu zijn er grote groepen met meestal Chinese toeristen. Het museum bevat meer dan 5000 jaar Chinese kunst. De meeste van de 654000 voorwerpen zijn afkomstig van het vasteland van China uit de Verboden Stad en werden in 1949 door Chang Kai-shek naar Taiwan gebracht, reden waarom China de collectie nog steeds claimt. Een van de hoogtepunten van het museum is een kool met insecten van groene jade. Toeristen staan er lang voor in de rij. (Mij lukt het op een rustig moment tijdens lunchtijd direct door te lopen, maar dat lijkt uitzonderlijk). Vincent geeft ons eerst een korte rondleiding langs de belangrijkste tentoonstellingen en daarna hebben we tot 13 uur de tijd om rond te kijken. Daarna gaan we naar de Taipei 101 om in de food court onder de toren wat te eten.
taipeimartyrsshrine6_small.jpg taipeipaleismuseum_small.jpg taipei101_small.jpg taipei1012_small.jpg taipei1013_small.jpg
Tapei 101 is het hoogste gebouw van Taiwan en was van 2003 tot 2009 het hoogste gebouw van de wereld met 508 meter en 101 verdiepingen. Vanzelfsprekend ga ik ook naar het uitzichtpunt op de 89ste verdieping en op de 91ste verdieping. De lift naar de 89ste verdieping is de snelste ter wereld en gaat in 37 seconden van de 5e naar de 89ste verdieping. Boven heb je uitzicht over heel Taipei. Jammer dat het zo bewolkt is, maar je kunt toch goed zien wat voor een enorme stad het is. Na Taipei 101 maken we een stop bij de nachtmarkt van Raohe Street die net op gang begint te komen en kijken in de tempel die er staat. Terug bij het hotel ga ik met Geert, Anneke, Brigit, Eric, Berry, Jinny en Didi eten bij een visrestaurant in de buurt van het hotel. Onderweg passeren we een restaurant met een enorme vijver. Hier kun je garnalen eten die je eerst met een hengel mag opvissen en vervolgens voor je worden klaargemaakt. Grappig om te zien!
taipei1014_small.jpg taipeiraohestreet_small.jpg taipeiraohestreet2_small.jpg

 
20 oktober: Van Taipei naar Hualien
 
.Om precies 9 uur rijden we weg bij het Golden China Hotel op weg naar onze volgende bestemming. De invloed van Koppu is merkbaar en het waait hard, maar gelukkig is het droog en de tyfoon lijkt niet aan land te gaan komen. Rond 10 uur komen we aan bij Yeliu Geopark en we vragen ons af waar we nu weer terecht zijn gekomen. Enorme aantallen bussen met Chinese toeristen willen Yeliu ook vandaag bezoeken. Yeliu is een stuk kust waar het weer en seismische activiteit hebben samengewerkt om een groot aantal bizarre en vreemde rotsformaties te maken. De rotsformaties hebben vreemde structuren en vormen waar allerlei figuren in worden gezien. De beroemdste rots is Queen's Head, waarvan een replica is gemaakt omdat het origineel teveel werd aangetast door aanrakingen van toeristen. Nog steeds staat er echter voor de originele rots een lange rij van Chinezen die willen poseren voor de Queen's Head. Ik zie zelf echter geen koningin in de rots en vind andere rotsen eigenlijk mooier.
yeliugeopark_small.jpg yeliugeopark2_small.jpg yeliugeopark3_small.jpg yeliugeopark4_small.jpg yeliugeopark5_small.jpg
De rest van de dag zullen we boven en langs de kust rijden. Op veel plaatsen zien we boten met grote lampen en Vincent vertelt dat deze gebruikt worden voor het vangen van inktvis. Rond lunchtijd stoppen we bij het bergdorpje Jiufen. Een lange smalle straat loopt door dit dorpje met allerlei snack winkeltjes en eettentjes. Met Jinny, Berry en Didi neem ik verschillende soorten dumplings. Als dessert probeer ik een specialiteit van Jiufen, aanbevolen door Vincent: ijs met schaafsel van aardnoten in een rol van pannenkoek. Best lekker! Na de lunch volgt een lange rit over kliffen langs de kust. Het uitzicht had op veel plaatsen geweldig kunnen zijn, als het niet zo donker en regenachtig geweest zou zijn. Pas na zes uur komen we aan bij het Lakeshore Hotel in Hualien. Om half zeven vertrekken we dan al weer voor een diner dat Vincent geregeld heeft. Op grote tafels met een draaischijf worden allerlei gerechten uit Taiwan gezet zodat we van alles kunnen proberen. Daarna wil ik met Berry en Erik nog wat gaan drinken, maar bars zijn in Taiwan niet of nauwelijks te vinden. Het worden dus blikjes bier in de stoeltjes voor de 7/11 supermarkt. Ook gezellig!
yeliugeopark6_small.jpg jiufen_small.jpg jiufen2_small.jpg jiufen3_small.jpg jiufen4_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Volgende >

Beginpagina Taiwan