Reisverslag Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria Falls - 3. Solitaire, Swakopmund, Walvisbay
REISVERSLAG ZUID-AFRIKA, NAMIBIË, BOTSWANA 2010

Verslag van een rondreis door de natuur van zuidwest Afrika, deel 3


Sesriem canyon & Solitaire
 
Zondagmiddag 10 oktober: Na de lunch vertrekken we vanaf de camping en maken na enkele kilometers een stop bij de Sesriem Canyon. Dit is een 1 kilometer lange kloof van zo'n 30 meter diep die werd uitgesleten door de Tsauchab-rivier in miljoenen jaren oude zandsteen en gravel. Het plaatsje Sesriem dankt zijn naam aan deze kloof: er waren zes riemen (van oryx-huid) nodig om met een emmer water uit de kloof te kunnen putten. De kloof staat nu droog en je kunt er doorheen wandelen om de structuren te bewonderen die door het water zijn uitgesleten. We hebben een uurtje de tijd om hier rond te kijken en foto's te maken (foto 1-11).
photo86_small.jpg photo87_small.jpg photo88_small.jpg photo89_small.jpg photo90_small.jpg
photo91_small.jpg photo92_small.jpg photo93_small.jpg photo94_small.jpg photo95_small.jpg
Vanaf Sesriem Canyon rijden we in één keer door naar Solitaire. Hier komen we om half vijf aan, nog net op tijd om in de bakkerij van Solitaire de appeltaart te kunnen proeven. De plaats bestaat eigenlijk uit niet meer dan een paar gebouwen en een benzinestation midden in de woestijn. In Nederland werd Solitaire bekend door het boek Solitaire, waarin auteur Ton van der Lee vertelt hoe hij zijn drukke leven in Nederland ontvlucht en alles achterlaat om zijn rust te vinden hier in de Namib-woestijn. Hij begint een restaurantje, maar als dat in Lonely Planet komt, is het weer gedaan met de rust. Het boek is een aanrader voor wie meer wil weten over Namibië. In dit plaatsje Solitaire zetten wij nu onze tenten op. De zonsondergang is bijzonder mooi.
photo96_small.jpg photo97_small.jpg photo98_small.jpg


Van Solitaire naar Swakopmund
 
Maandag 11 oktober: Om half acht vertrekken we uit Solitaire in de richting van Walvisbay en Swakopmund. De weg bestaat uit rotsgebergte, gravelvlakten en een enkele canyon. Hoewel het hier erg droog is, leeft ook hier wild, want we zien onder andere een aantal keren oryx-gazellen (foto 1) en zebra's. Er moeten zelfs ook roofdieren zitten, want we zien een zebrahoofd (zonder het lijf) liggen en volgens Misheck is dit het werk van een luipaard. We stoppen even als we de Steenbokskeerkring (Engels: Tropic of Capricorn) oversteken (foto 2). Samen met de Kreeftskeerkring vormen deze denkbeeldige lijnen om de aarde de begrenzing van het gebied waar tussen de zon loodrecht op de aarde kan staan en dat de tropen wordt genoemd. Op 22 december staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring, op 21 juni en 23 september loodrecht boven de evenaar en op 21 maart boven de Kreeftskeerkring. Uiteraard is er in de woestijn niets van te merken dat je de keerkring overgaat, maar gelukkig is er daarom een bordje neergezet.
photo99_small.jpg photo100_small.jpg photo101_small.jpg
Voordat we naar Swakopmund rijden, bezoeken we Walvisbay waar we bij de haven uitstappen. Door het voedingsrijke water zitten in het gebied rond Walvisbay veel watervogels en -dieren, waar onder één van de grootste groepen flamingo's van zuidelijk Afrika. Ook vanaf de kant zijn deze goed te zien en nog beter als je over het drooggevallen slib dichterbij komt. Helaas willen ze dan soms weg vliegen, maar vliegend zijn ze met hun rode kleuren eigenlijk nog mooier dan in het water. We zullen Walvisbay zelf niet bezoeken. Zijn naam kreeg Walvisbay van walvisvaarders, vanwege de vele walvissen die hier kwamen. Het stadje met zo'n 58000 inwoners is de belangrijkste en eigenlijk enige vissers- en vrachthaven van Namibië en daarmee van groot economisch belang voor het land. Bovendien is Walvisbay een grote producent van zeezout. Terwijl we bij de haven staan komt ongeveer elke minuut een vrachtwagen met zeezout voorbij. Zuid-Afrika claimde Walvisbay jarenlang vanwege deze grote economische belangen. Pas in 1994 werd Walvisbay onder internationale druk overgedragen aan Namibië.
photo102_small.jpg photo103_small.jpg photo104_small.jpg photo105_small.jpg photo106_small.jpg


Swakopmund
 
Als we van Walvisbay naar Swakopmund rijden zien we links de oceaan en rechts de woestijn. De stad Swakopmund ligt daar waar de Namib-woestijn plotseling overgaat in de Atlantische Oceaan, een heel apart gezicht. Eigenlijk is het strand hier gewoon honderden kilometers lang! Zoals blijkt uit de naam ligt de stad aan de monding van de Swakop-rivier. Toch heeft de stad nauwelijks een havenfunctie en leeft voornamelijk van het toerisme met een groot aanbod aan activiteiten. Het stadje heeft een enorm westerse uitstraling met brede straten die mij zelfs eerder aan de VS doen denken dan aan Duitsland. Toch hebben de Duitsers hier duidelijk hun stempel achtergelaten en zijn de opschriften in en op de winkels allemaal in het Duits.
photo107_small.jpg photo108_small.jpg photo124_small.jpg
In Swakopmund aangekomen, gaan we eerst naar het activiteitencentrum van Far Out Adventures waar we een filmpje krijgen met de activiteiten die we de volgende dag zouden kunnen ondernemen zoals skydiven en quadbiken. Ik kies voor quadbiken in de zandduinen en een boottocht bij Walvisbay op zoek naar dolfijnen en zeehonden. In Swakopmund slapen we in een hostel en dat betekent dat we geen tenten hoeven opzetten. We kunnen dus gelijk het stadje in. Met reisgenoot Glenn ga ik eerst op zoek naar Zuid-Afrikaanse randen en bekijk vervolgens het centrum en de markt met lokaal houtsnijwerk (foto 3). Voor het eerst zien we wat leuke souvenirs al moet je wel een heel spel spelen van onderhandelen en afdingen anders betaal je echt veel te veel. 's Avonds hoeven we niet te helpen met de maaltijd, want we kunnen in de stad eten. Met een deel van de groep ga ik naar Napolitana, waar we bijzonder lekker eten (en drinken).
photo109_small.jpg photo110_small.jpg photo111_small.jpg photo112_small.jpg photo113_small.jpg
De volgende dag worden we om kwart over acht opgehaald voor vertrek naar Walvisbay. In Walvisbay zullen we met een bootje van Ocean Adventures op zoek gaan naar dolfijnen, zeehonden en meer. Als we vanuit de haven vertrekken zien we al vrij snel pelikanen. Omdat de kapitein wat vis bij zich heeft, komen zij naast de boot vliegen zodat wij ze goed kunnen zien (foto 7,8 boven). Even later zien we ook de eerste pelsrobben waaronder Spotty en Sally die zelfs aan boord komen (foto 6,9). Dat laatste lijkt wat twijfelachtig, maar deze dieren zijn tam omdat ze zwaar gewond uit visnetten zijn gered en vervolgens verzorgd en bijgevoerd en daardoor gewend geraakt aan mensen. We zien regelmatig dolfijnen springen, maar deze hebben vandaag niet veel zin in om te spelen en laten zich lastig fotograferen. Op al mijn foto's stond enkel zee. De kapitein legt uit dat er door een andere wind nu veel voeding in het water zit en dat de dolfijnen druk zijn met eten.
photo114_small.jpg photo115_small.jpg photo116_small.jpg photo117_small.jpg photo118_small.jpg
Kaapse pelsrobben zien we wel veel: Als we bij een strand aankomen blijkt dit vol te zitten met pelsrobben. Ook zitten er flamingo's en andere watervogels. Bij een vuurtoren legt de kapitein de boot stil en trakteert ons op champagne, snacks en verse oesters (foto 18). Al met al is het een mooie tocht en zeker de moeite waard want we hebben veel gezien. Na ruim 3.5 uur varen gaan we terug naar de haven en worden we weer naar Swakopmund gebracht. We hebben dan nog even om in het centrum rond te lopen, want om half drie worden we opgehaald voor het quadbiken. Ik heb een tour van 2 uur gekozen. Het is eerst wat eng, maar dan wel apart: met quadbikes gaan we over en langs de zandduinen of duiken van een kam af. Ondertussen hebben we prachtige uitzichten (foto), zeker als we op een gegeven moment vanaf de zandduinen de oceaan onder ons zien liggen. 's Avonds eet ik met Glenn, Charlotte en Lonneke bij de Western Saloon: zebra!
photo119_small.jpg photo120_small.jpg photo121_small.jpg photo122_small.jpg photo123_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Victoria Falls