Reisverslag Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Victoria Falls - 4. Cape Cross, Twijfelfontein en Etosha Nationaal park
REISVERSLAG ZUID-AFRIKA, NAMIBIË, BOTSWANA 2010

Verslag van een rondreis door de natuur van zuidwest Afrika, deel 4


Cape Cross
 
Woensdag 13 oktober: Omdat er is ingebroken in de truck vertrekken we een uur later dan gepland. Om kwart voor negen vertrekken we en rijden langs de kust 120 kilometer naar het noorden naar Cape Cross. Op deze plaats bevindt zich Cape Cross Reserve, de kraamkamer van één van de grootste kolonies van pelsrobben langs de kust van Namibië. Meestal liggen er hier zo'n 100.000, maar op het hoogtepunt liggen hier meer dan 200.000 (!) pelsrobben. Door de rijke voeding in de Benguela stroom zijn ze groot en vet geworden. Het gaat hier om Kaapse pelsrobben (Cape fur seals), één van de zeven soorten pelsrobben. Hun naam danken de pelsrobben aan de dikke vacht, waardoor zij ondanks het koude water hun lichaamstemperatuur op 37°C houden. We maken een stop om over de observatieplatforms te lopen en we trotseren de enorme ammoniaklucht om van dit schouwspel te genieten. Enorme aantallen robben van allerlei grootte en leeftijd liggen hier te rusten op het strand. We zien ook en aantal dode jongen: platgedrukt door andere robben die wel 200 tot 400 kilo kunnen wegen.
photo126_small.jpg photo127_small.jpg photo128_small.jpg photo129_small.jpg photo130_small.jpg
photo131_small.jpg photo132_small.jpg photo133_small.jpg photo134_small.jpg photo135_small.jpg


Twijfelfontein, Damaraland
 
Van Cape Cross vervolgen we onze weg weer door de woestijn. We stoppen nog even bij een paar Himba's en San-mensen langs de weg die hier overduidelijk staan om geld te verdienen met foto's. De lunch doen we onder één van de zeldzame bomen langs de weg. Dit gaat vrij snel want het is heel heet, maar we moeten ook een beetje haast maken, want we willen in Twijfelfontein nog de rotstekeningen zien voordat de toegang gesloten is. We komen om ongeveer kwart voor vijf aan en krijgen na wat discussie nog een rondleiding. In Twijfelfontein in de Aba Huab vallei is één van de grootste verzamelingen oude rotstekeningen van Afrika te vinden. Jagers hebben hier zeker 2500 tekeningen achtergelaten, met name van de dieren waar zij op jaagden: olifanten, neushoors, giraffen en leeuwen. De site kwam in 2007 als eerste van Namibië op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt nu beschermd. Een gids geeft ons uitleg over de tekeningen.
photo136_small.jpg photo137_small.jpg photo138_small.jpg photo139_small.jpg photo140_small.jpg
Als we na bijna anderhalf uur teruglopen krijgt de gids een sms: er zijn woestijnolifanten waargenomen in de buurt. Dit is best bijzonder want er zijn er slechts een stuk of 55 in Namibië, ze komen alleen in Namibië en Mali voor en ze hebben hun eigen website. De woestijnolifant is van dezelfde soort als de olifant in bijvoorbeeld Etosha, maar kleiner en hij heeft zich helemaal aangepast aan het leven in de woestijn. Hij hoeft slechts één keer in de vier dagen te drinken en dat terwijl de gewone olifant al snel zo'n 150 liter per dag drinkt. We rijden snel naar de plaats waar de woestijnolifanten zijn waargenomen en we hebben het geluk dat we ze inderdaad kunnen zien. Later zullen we merken dat ze ook bij onze camping zijn geweest en dat we daardoor geen stromend water hebben, maar dat hebben we er wel voor over. We rijden ook nog naar de "Burnt mountain" en een 100 meter lange kloof vol met "orgelpijpen". De orgelpijpen zijn basaltkolommen die ontstaan zijn als gevolg van vulkanische activiteit eeuwen geleden. Dan wordt het donker en moeten we naar de campsite. Daar trakteren Theo en Chris op zoutjes en fonkelwijn vanwege hun verjaardagen. Christof de chauffeur kookt dit keer en maakt snoek klaar met Zuid-Afrikaanse "braaibroodjes". Omdat daarbij ook weer veel (wijn) wordt gedronken, wordt het heel gezellig bij het kampvuur. Het koelt overigens wel steeds flink af hier in de woestijn, met name nu. Dit is de enige nacht dat ik slaapzak én lakenzak nodig heb!
photo141_small.jpg photo142_small.jpg photo143_small.jpg


Etosha, Okaukuejo
 
Donderdag 14 oktober: Om half acht is het ontbijt en om acht uur vertrekken we richting het hoogtepunt van onze reis: Etosha National Park. We maken een langere stop in het stadje Outjo (foto 2) omdat boodschappen gedaan moeten worden voor de maaltijden van de komende dagen in Etosha. Ik maak van de gelegenheid gebruik om wat souvenirwinkels te bezoeken en om koffie met wat lekkers te nemen bij de Outjo Bäckerei. Van Outjo rijden we door naar de zuidelijke ingang van het beroemde Etosha National Park. Dit is één van de bekendste grote natuurreservaten van zuidelijk Afrika. Het park heeft een oppervlakte van 22000 vierkante kilometer. Een kwart daarvan bestaat uit Etosha Pan, een zoutmeer dat het grootste deel van het jaar een grote oogverblindende witte vlakte is. Rond drie uur rijden we het park binnen voor de eerste game drive en zien ons eerste wild: giraffen, springbokken en olifanten en, jawel, al direct een leeuw (foto 3).
photo144_small.jpg photo145_small.jpg photo146_small.jpg photo147_small.jpg photo148_small.jpg
We overnachten in het kamp Okaukuejo en we hebben het geluk dat we hier twee van de drie nachten in Etosha verblijven. Dat is gelukkig omdat net buiten Okaukuejo een waterbron (waterhole) ligt, die de enige in de omgeving is, dus al het wild in de omgeving komt hier drinken. Vanuit het park kun je van achter een aarden wal gewoon toekijken en je ziet dan echt heel veel wild, zoals op de foto's op volgende pagina te zien zal zijn. Het kamp heeft ook een zwembad en daar maken we aan het eind van de middag gebruik van. Als we enkele uren later net klaar zijn met alweer een heerlijke maaltijd van Misheck, worden we gewaarschuwd dat er leeuwen bij de waterhole zitten. De leeuwen lijken het voorzien te hebben op het jong van een neushoorn, maar de moeder schermt het goed af en voor die moeder hebben ze toch wel respect. De waterbron is verlicht en daardoor kun je ondanks het donker nog veel zien. Als we nog langer zitten, wordt het ronduit spectaculair. Langzaam komt een kudde van 34 olifanten, vrouwtjes en jongen, aanlopen en begint te drinken en te wassen, schijnbaar onbewust van wel honderd toeristen (foto 7,8). Echt bijzonder om te zien! Met veel stof wordt een neushoorn weggejaagd, gewoon omdat de olifanten groter zijn. Als de olifanten weg zijn, zien we vijf neushoorns. Twee van hen beginnen te vechten vlak voor ons. Bijna ademloos zitten we te kijken...
photo149_small.jpg photo150_small.jpg photo151_small.jpg photo152_small.jpg photo153_small.jpg

Vrijdag 15 oktober: Al om zeven uur vertrekken we om een game drive door Etosha te maken met onze truck. We gaan langs de verschillende drinkplaatsen en proberen ook onderweg zoveel mogelijk wild te spotten. Mijn reisgids geeft de volgende opsomming van het wild in Etosha: 20000 springbokken, 7000 zebra's, 4000 spiesbokken (oryx), 2600 gnoes, 2000 koedoes, 2000 giraffen, 1500 olifanten, 700 impala's, 600 hartebeesten, 300 neushoorns, 300 leeuwen en nog heel veel andere diersoorten. We hebben ook heel veel dieren gezien, zoals de struisvogel met jongen (foto 1), springbokken (foto 2), gnoes (foto 3), stokstaartjes (foto 4), jakhalzen (foto 5), secretarisvogel (foto 7) en zebra's (foto 8). Toch zien we veruit het meest bij een drinkplaats. Daar is het net of je naar een natuurfilm zit te kijken. Met name de spiesbokken of oryx-gazellen zijn bijzonder mooie dieren. De rust wordt enigszins verstoord door twee grote olifanten. Zij jagen vaak andere dieren weg. Het zijn dan ook enorme dieren. Deze olifanten zijn ook groter dan in de woestijn en dan we later in Botswana zullen zien. Om ongeveer 10 uur gaan we terug naar het kamp voor de lunch. We hebben daarna tot de volgende game drive de tijd voor ons zelf.
photo154_small.jpg photo155_small.jpg photo156_small.jpg photo157_small.jpg photo158_small.jpg
photo159_small.jpg photo160_small.jpg photo161_small.jpg photo162_small.jpg photo163_small.jpg
photo164_small.jpg photo165_small.jpg photo166_small.jpg photo167_small.jpg photo168_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Volgende >

Beginpagina Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Victoria Falls