REISVERSLAG MADRID 2014

Fotoverslag van een stedenreis naar Segovia en Madrid, deel 4


Donderdag 21 augustus: Segovia
 
Met de metro reis ik naar station Chamartin, waar ik een kaartje koop voor de AVE hogesnelheidstrein van 9:55u naar Segovia, want Segovia is mijn doel vandaag. Met 250 km/h rij ik even later in minder dan een half uur van Madrid naar Segovia. Het station voor de hogesnelheidstrein ligt midden in gele weilanden, een eindje buiten Segovia, maar gelukkig staat bus 11 al klaar om me verder te brengen. Segovia is een heel spectaculair stadje, waarvan het oude centrum niet voor niets in zijn geheel op de lijst Werelderfgoed van UNESCO staat. De ommuurde stad ligt hoog op een rots tussen twee rivieren, de Rio Eresma en de Rio Clamores. De kathedraal en het fort steken daar nog boven uit aan twee aan twee zijden van het alcazar (fort).
aquaductvansegovia_small.jpg segovia_small.jpg segovia2_small.jpg segovia3_small.jpg aquaduct_small.jpg
Het meest spectaculair is het enorme Romeinse aquaduct uit het jaar 50 aan het begin van stadje. Het was onderdeel van een kanaal dat tot in de 19e eeuw water uit de Rio Frio over 14 kilometer naar de stad bracht. Dit is het meest indrukwekkende Romeinse bouwwerk in Spanje: het overbrugt meer dan 818 meter met 166 bogen en 120 pilaren en bevat meer dan 20000 granietblokken! Bij dit prachtige aquaduct zet de bus mij af. Langs het aquaduct loop ik omhoog om in het oude deel van de stad te komen. Dit levert gelijk al mooie uitzichten op en een bovenaanzicht van het aquaduct. Iets verder ligt het Case de los Picos. Dit is een 15e eeuws herenhuis versierd met puntige stenen. Het is gezellig maar vrij druk in het stadje, vooral met groepen. (Later zal blijken dat de groepen vanaf het middaguur verdwenen zijn, waardoor het in de middag veel rustiger is.)
segovia4_small.jpg segovia5_small.jpg aquaductvansegovia2_small.jpg casadelospicos_small.jpg casadelospicos2_small.jpg
Het oude centrum staat nog vol met mooie gebouwen, waaronder veel kerken. Op een leuk pleintje staat de Iglesia de San Martin uit de 12 eeuw. De Calle de Juan Bravo volgend, kom je uit het op het Plaza Mayor. Er is een markt op het moment dat ik er aankom, dus een drukte van belang. Het is een gezellig plein met veel terrasjes. Meest opvallend gebouw aan de Plaza Mayor is de grote kathedraal.
iglesiadesanmartin_small.jpg iglesiadesanmartin2_small.jpg segovia6_small.jpg plazamayor5_small.jpg plazamayor6_small.jpg
De huidige kathedraal werd vanaf 1525 gebouwd op de plaats van de oude Santa Maria kathedraal die in 1521 werd verwoest. Het is een van de laatste gotische kerken die zijn gebouwd in Europa, al bevat de kerk al wat elementen die meer bij de Renaissance passen, zoals het gebruik van licht en ruimte. Het hoogaltaar bevat een marmeren altaarstuk van Sabatini uit 1768. De kerk bevat verder 23 mooie kapellen met beelden, fresco's, schilderijen en glas-in-lood ramen. Voor een goede indruk van deze mooie kathedraal, bekijk ook eens deze verzameling foto's van de kathedraal van Segovia.
kathedraalvansegovia_small.jpg kathedraalvansegovia2_small.jpg kathedraalvansegovia3_small.jpg kathedraalvansegovia4_small.jpg kathedraalvansegovia5_small.jpg
Meest interessant zijn de Kapel van de Pieta met een beroemd altaarstuk uit 1571 van Juan de Juni, de Kapel van het Heilig Sacrament met een altaarstuk van De Churriguera, de Kapel van St.Cosmes en St. Damian en de kapel van de onbevlekte ontvangenis. De kloostergang bij de oude kathedraal was gespaard gebleven bij de brand en is steen voor steen overgebracht naar de nieuwe kathedraal. De kloostergang heeft mooie bogen die zicht geven op een binnenplaats. Via de kloostergang is de kapittelzaal te bereiken waarin een museum is te vinden.
kathedraalvansegovia6_small.jpg kathedraalvansegovia7_small.jpg kathedraalvansegovia8_small.jpg kathedraalvansegovia9_small.jpg kathedraalvansegovia10_small.jpg
kathedraalvansegovia11_small.jpg kathedraalvansegovia12_small.jpg kathedraalvansegovia13_small.jpg kathedraalvansegovia14_small.jpg segovia7_small.jpg
Van de kathedraal loop ik naar het uiterste puntje van de rots waarop Segovia ligt. Hier staat het Alcazar dat uitkijkt op de lager gelegen vlaktes. Het Alcazar lijkt een beetje op een sprookjeskasteel en daarom is het niet vreemd dat het Disney inspireerde voor het kasteel van Assepoester. Het kasteel werd na een brand in 1862 herbouwd op de plaats van een middeleeuws kasteel en diende sinds de middeleeuwen in verschillende perioden als koninklijk paleis, staatsgevangenis en koninklijke artillerieschool en als militaire school. Nu is het ingericht in middeleeuwse sfeer met wapens, schilderijen en meubels en er is een wapenmuseum.
plazadereinavictoriaeugenia_small.jpg alcazar_small.jpg alcazar2_small.jpg alcazar3_small.jpg alcazar4_small.jpg
Met een audioguide bezoek ik het kasteel. De route gaat eerst door een aantal heel mooie zalen, te beginnen bij de Sala del Palacio Viejo. Deze zaal heeft mooie plafonds in de mudejar stijl zoals bijvoorbeeld in het Alhambra te zien is. In de Sala del Solio staat de troon voor het bezoek van Alfonso XIII in 1808 en ook hier is een prachtig plafond, net als in de Sala de la Galera. De Sala de Reyes is indrukwekkend met beelden van de koningen van Asturias, Castile and Leon. Ook de kapel is heel mooi. Er zijn diverse andere zalen. Op enkele plaatsen en op het dak van de Juan II-toren heb je heel mooi uitzicht op de omgeving van Segovia en de bergen van de Sierra de Guaderama. (Op de website van het Alcazar staat een virtual tour waarmee je ook een tour door het kasteel kunt maken.)
alcazar5_small.jpg alcazar6_small.jpg alcazar7_small.jpg alcazar5_small.jpg alcazar6_small.jpg
alcazar7_small.jpg alcazar8_small.jpg uitzichtvanuitalcazar_small.jpg uitzichtvanuitalcazar2_small.jpg alcazar9_small.jpg
alcazar10_small.jpg alcazar11_small.jpg segovia8_small.jpg alcazar12_small.jpg alcazar13_small.jpg
Langs de muur van de oude stad loop ik van het Alcazar terug naar het centrum. Beneden de muur ligt het Monasterio de El parral, een groot klooster uit de 15e eeuw. Door een mooie poort loopt een weg naar het klooster. Ik passeer ook het bisschoppelijk paleis uit de 16e eeuw en de kerk van St. Estaban uit de 12e eeuw. Op het Plaza de San Martin, met uitzicht op de kerk, bestel ik bij Restaurante Narozitas de specialiteit van Segovia: "cochinillo", geroosterd varkensvlees. Het is al later dan gepland, dus ik heb flink honger. Na ruim een uur ga ik verder met mijn bezoek aan Segovia.
segovia9_small.jpg segovia10_small.jpg poort_small.jpg monasteriodeelparral_small.jpg iglesiadesanestaban_small.jpg
plazamayor7_small.jpg iglesiadesanmartin3_small.jpg lunch_small.jpg plazamayor8_small.jpg iglesiadesanjuandeloscaballeros_small.jpg
Op het Plaza Mayor bezoek ik de Iglesia de San Juan de los Caballeros. Daarna ga ik naar het lagere deel van de stad. Ook hier staan nog een aantal oude kerken, zoals de Iglesia de San Millan en de 12e eeuwse Iglesia de San Clemente. De hogesnelheidstrein waarvoor ik een reservering heb, gaat pas om 18:15u, dus wacht ik op een terras tot het tijd is om de bus terug te nemen naar het station. Na een hele dag lopen en slenteren in de hitte heb ik ook wel een paar biertjes verdiend!
aquaduct2_small.jpg iglesiadesanmilan_small.jpg iglesiadesanclemente_small.jpg stationsegovia_small.jpg renfe_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5] 

Volgende >

Beginpagina Madrid