REISVERSLAG MADRID 2014

Fotoverslag van een stedenreis naar Madrid en El Escorial, deel 3


Woensdagmorgen 20 augustus: El Escorial
 
Ik ontbijt al vroeg om dan de metro te nemen naar station Atocha, waar om 8:38 u de trein (lijn C3) vertrekt naar El Escorial. De rit gaat door mooi glooiend landschap, eerst groen, later droog. Vanaf het station gaat een bus (L1) naar de heuvel waarop het enorme kloosterpaleis San Lorenzo de Escorial ligt in de bergen van de Sierra de Guadarrama. Het klooster werd gebouwd van 1563 tot 1584 onder koning Filips II, die hier een mausoleum wilde voor zijn vader Carlos V. Het is gewijd aan St. Laurentius (San Lorenzo). Er is veel te zien hier in dit gebouw met bijzondere architectuur. Het indrukwekkende abdijcomplex van 200x200 meter bevat een bijzondere kunstcollectie, een prachtige basiliek, een grote en prachtige bibliotheek, meer dan 16 binnenpleinen en het Koninklijk Pantheon, de laatste rustplaats van de Spaanse koningen. Ik neem een audiotour om alles te zien, te beginnen met het Museo de Pintura waar een aantal bijzondere schilderijen hangen van onder andere Jeroen Bosch en Titiaan.
elescorial_small.jpg elescorial2_small.jpg elescorial3_small.jpg elescorial4_small.jpg elescorial5_small.jpg
De route vervolgt met de koninklijke vertrekken. De prachtige Sala de Batallas (Hal der Veldslagen) bevat fresco's van Spaanse overwinningen over de hele lengte van de grote hal. De koninklijke vertrekken van Filips II en zijn familie zijn gebouwd rond de basiliek en uit enkele kamers kijk je naar het hoogaltaar. Die basiliek is bijzonder. Vooral het hoogaltaar is indrukwekkend met zijn rijke versieringen. Het is maar een van de ongeveer 45 altaren. In de crypte onder het hoogaltaar is het Koninklijk Pantheon in zwart marmer met de graven van 26 koningen en hun familie. Links van het altaar liggen de koningen, rechts de koninginnen. In La Tarta, een witmarmeren tombe, liggen de graven van prinsjes en prinsesjes. Na nog een bezoek aan de luxueuze vertrekken in het het paleis van de Bourbons, eindigt de audiotour bij de enorme bibliotheek met meer dan 45000 boeken uit vooral de 15e en 16e eeuw, maar wat ik vooral mooi vind hier zijn de fresco's van Tibaldi op de gewelven en het plafond. De Biblioteca is een van de mooiste zalen van het paleis.
elescorial6_small.jpg elescorial7_small.jpg elescorial8_small.jpg elescorial9_small.jpg elescorial10_small.jpg
Rond het middaguur verlaat ik het kloostercomplex, onder de indruk van El Escorial, loop nog even door het dorpje bij het klooster en bekijk het klooster nog eens goed aan de buitenkant. Het ligt echt prachtig in de bergen en ik besef dat ik nog niet eens alles heb gezien. Daarna neem ik de bus terug naar het station en om kwart over een neem ik de trein terug naar station Atocha in Madrid, een rit die ongeveer 50 minuten duurt.
elescorial11_small.jpg elescorial12_small.jpg elescorial13_small.jpg


Woensdagmiddag 20 augustus
 
Bij aankomst op station Atocha, eet ik eerst een pizza bij Passion Food, en bekijk dan het station eens goed. Atocha, gebouwd in 1851 en in 1892 na brand herbouwd, was een van de eerste gebouwen van glas en ijzer. Binnen in de enorme hal van het station is in 1992 een grote tropische tuin ingericht. Buiten het station is een monument voor de 191 slachtoffers van de aanslagen in Atocha in 2004. Van het station loop ik naar het Museo el Prado. Uiteraard wil ik dit beroemde museum niet missen. Omdat het al later op de dag is, staan er geen rijen en kan ik gelijk naar binnen.
estaciondeatocha_small.jpg estaciondeatocha2_small.jpg estaciondeatocha3_small.jpg estaciondeatocha4_small.jpg estaciondeatocha5_small.jpg
Het Prado museum werd in 1819 geopend. De collectie van het museum is gebaseerd op de koninklijke verzamelingen. Door de grote invloed van Frankrijk op het Spaanse hof en de overheersing van Spanje in de Lage Landen en delen van Italië bevat de collectie van het Prado een grote hoeveelheid buitenlandse kunst. Het Prado heeft ook de grootste verzameling Spaanse schilderkunst ter wereld met werk van kunstenaars als Velasquez, El Greco en Goya. Van de Italiaanse kunst, vind ik de werken van Rafael en Caravaggio heel erg de moeite waard. Uiteraard neem ik ruim de tijd voor de Vlaamse en Hollandse schilderkunst. Vooral de werken van Jeroen Bosch en Peter Paul Rubens vind ik heel mooi. Van Jeroen Bosch hangt hier onder andere het geweldige "De Tuin der Lusten" en "De hooiwagen". (De laatste heb ik in 2016 nog eens kunnen bewonderen in de Jheronymus Bosch 500 tentoonstelling in het Noordbrabants museum.) Ook de moeite waard zijn werken van Pieter Breugel de Oudere, Rogier van der Weijden en Rembrandt. Wat een geweldig collectie in dit museum!
ministeriodeagricultura_small.jpg museodelprado_small.jpg museodelprado2_small.jpg goya_small.jpg museodelprado3_small.jpg
Na het Museo del Prado bezoek ik de Real Jardin Botanico, de koninklijke botanische tuin, naast het museum. Het is dan half acht. De botanische tuin werd ontworpen in 1781 voor Carlos III. Eigenlijk valt de tuin me een beetje tegen, al is het er heerlijk tot rust komen na het toch wat vermoeiende slenteren door het museum. Van de botanische tuin loop ik richting het oude centrum, waarbij ik allerlei leuke pleinen en straatjes passeer, zoals het grote en levendige Plaza de Santa Ana. Ik loop door tot Gran Via en passeer daar de nodige dames van lichte zeden. Dat vind ik niks en daarom neem ik de metro naar Opera. Op het Plaza de Isabel II eet ik bij de Taberna Real. Na het eten loop ik nog wat over de Calle Arenal naar Puerta del Sol en terug, op zoek naar souvenirs. Het is opvallend hoe enorm levendig en gezellig het centrum 's avonds laat is.
iglesiadesanjeronimoelreal_small.jpg museodelprado5_small.jpg realjardinbotanico_small.jpg realjardinbotanico2_small.jpg realjardinbotanico3_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5] 

Volgende >

Beginpagina Madrid