REISVERSLAG BERLIJN 2013

Fotoverslag van een stedenreis naar Berlijn, deel 1

Alle foto's in dit reisverslag zijn te vergroten door op de foto te klikken


Berlijn:
 
Sinds 1990 is Berlijn weer de hoofdstad van Duitsland. Het is waarschijnlijk de populairste stad van het land voor toeristen, maar ik merkte zelf dat de meningen erg verdeeld zijn over Berlijn. Wat de stad te bieden heeft behalve uitgaan, zijn veel beroemde musea en veel herinneringen aan de geschiedenis Duitsland onder de keizers, maar veel meer aan de recente geschiedenis: de Tweede Wereld Oorlog en de periode daarna. De stad heeft zwaar geleden onder de oorlog en veel gebouwen zijn verwoest, gesloopt en vervangen door moderne gebouwen. Hierdoor is de stad een vreemde mix van oude en nieuwe gebouwen. Als stad zelf trok Berlijn mij dan ook niet zo aan. Het mist de sfeer van steden als Praag, Florence of Rome. Wat mij aantrok zijn de musea en om de herinneringen aan de gedeelde stad in de DDR periode zelf te zien.
 
 
Dinsdag 24 september
 
Met vlucht KL1829 vertrek ik om kwart over drie in de middag voor de korte vlucht van Amsterdam Schiphol naar Berlin Tegel, waar ik om half vijf aan kom. De luchthaven is oud, rommelig en chaotisch, maar er wordt dan ook al een aantal jaar gebouwd aan een nieuwe luchthaven. Op de luchthaven koop ik de Berlin Welcome Card en neem dan bus 128 naar Kurt-Schumacher Platz, waar ik een directe metroverbinding heb met Oranienburger Tor. Dat is het metrostation dat het dichtst ligt bij Hotel Aquino Tagungszentrum waar ik zal verblijven, een goed hotel vlakbij het centrum. Ik ga er na aankomst direct op uit om de omgeving te verkennen en loop via de Friedrichstrasse naar de bekende straat Unter den Linden en door naar het Pariser Platz. De naam van dat plein is misschien minder bekend dan het belangrijkste gebouw hier: de Brandenburger Tor. Achter de Brandenburger Tor ligt de Reichstag, ook zo'n bekend gebouw. Rond half negen ga ik eten bij Restaurant zur Nolle dat onder de treinbaan ligt, maar daar merk je weinig van.
pariserplatz_small.jpg quadriga_small.jpg brandenburgertor_small.jpg reichstag_small.jpg brandenburgertor2_small.jpg


Woensdagochtend 25 september:
 
Het is vandaag een sombere dag, dus een goede dag om het Museumsinsel te gaan ontdekken. Het Museumsinsel is een langgerekt (soort van) eiland omgeven door de Spree en wat zijriviertjes en kanalen. Hier bevindt zich de indrukwekkende Berliner Dom en een aantal beroemde musea. Vanaf mijn hotel loop ik via de Friedrichstrasse en Unter den Linden naar de Berliner Dom. Unter den Linden is een van de beroemdste straten van Berlijn en volgens mijn reisgids een mooi stukje Berlijn. Echter niet tijdens mijn bezoek, want het is een grote bouwput. Heel het centrum van Berlijn lijkt overigens een grote bouwput met tientallen kranen die de horizon domineren. Dat was wel een flinke tegenvaller. Aan Unter den Linden staan belangrijke gebouwen, zoals de Humboldt Universität, de Neue Wache, het Zeughaus en de Staatsoper Unter den Linden (in de steigers). De Berliner Dom staat gelukkig niet in de steigers en die bezoek ik als eerste.
humboldtuniversiteit_small.jpg neuewache_small.jpg zeughaus_small.jpg berlinerdom_small.jpg


Berliner Dom
 
De neobarokke Berliner Dom werd gebouwd van 1894-1905 door keizer Wilhelm II op de plaats van een vroegere kleinere kathedraal, die weer gebouwd werd als opvolger van een oude dominicanenkerk. De Berliner Dom bestond uit drie kerken: de hoofdkerk, de doop- en trouwkerk en de gedenkkerk met de crypte van de Hohenzollern. De kerk raakte zwaar beschadigd in 1944 en bij de restauratie werd de gedenkkerk afgebroken. Pas in 2002 werd de restauratie van de hoofdkerk afgerond. De crypte van de familie Hohenzollern bevindt zich nog steeds onder de Dom en is de grootste in zijn soort in Europa met meer dan 100 sarcofagen.
berlinerdom2_small.jpg hoofdingangberlinerdom_small.jpg berlinerdom3_small.jpg keizerlijktrappenhuis_small.jpg koepelberlinerdom_small.jpg
De kerk heeft een mooi interieur. In de 96 meter hoge koepel zijn 8 mozaïeken te zien met beelden uit de zaligsprekingen. Op vier zuilen zijn beelden te zien van de reformatoren Zwingli, Luther, Melanchton en Calvijn. Achter het altaar bevindt zich een heel mooi glas-in-lood raam met onder andere beelden van de geboorte, kruisiging en opstanding van Christus. Recht tegenover het altaar is het balkon met de loge van de keizer en zijn familie. Opvallend is ook het grote en mooie orgel door Wilhelm Sauer met maar liefst 7269 pijpen en 113 registers. In de kerk bevindt zich verder een aantal sarcofagen waar onder het praalgraf van keurvorst Friedrich Wilhelm, de graftombe van keurvorst Johan Cicero, het grafmonument van keizer Friedrich III en het praalgraf van koning Friedrich I.
interieurberlinerdom_small.jpg altaarvenster_small.jpg keizersloge_small.jpg preekstoel_small.jpg praalgraf_small.jpg
praalgraf2_small.jpg orgel_small.jpg zandsculptuurluther_small.jpg dood_small.jpg interieurberlinerdom2_small.jpg
Via een aantal trappen kom je op de eerste verdieping waar je vanaf de galerij een mooi bovenaanzicht hebt op de kerk. Nog hoger kom je in de koepel en is het mogelijk het uitzicht vanaf de koepel te bewonderen. Je hebt hier mooi uitzicht op het Museumsinsel en de rivier de Spree die door de stad loopt. Ook hier wordt weer duidelijk dat flink gewerkt wordt aan het centrum van Berlijn. Via een andere smalle trap kom je weer beneden bij de doop- en trouwkerk en tenslotte onder de vloer van de kathedraal bij de crypte. Maar liefst 94 leden van de Hohenzollern familie werden hier vanaf het einde van de 16e eeuw tot het begin van de 20e eeuw bijgezet. (Het huis Hohenzollern was het Duitse vorstengeslacht, waaruit de prinsen, keurvorsten en keizers kwamen.) De sarcofagen zijn alle versierd met decoraties en bijzonder zijn ook de kleine sarcofagen waar jong gestorven leden van de Hohenzollern in werden bijgezet.
interieurberlinerdom3_small.jpg hoofdaltaar_small.jpg uitzichtkoepelomgang_small.jpg uitzichtkoepelomgang2_small.jpg uitzichtkoepelomgang3_small.jpg
uitzichtkoepelomgang4_small.jpg hohenzollersarcofagen_small.jpg hohenzollersarcofagen2_small.jpg


Pergamonmuseum:
 
Op het Museumsinsel bezoek ik als eerste het museum waar ik de hoogste verwachtingen van heb: Pergamonmuseum met zijn beroemde collectie. Het museum is genoemd naar het beroemde Pergamon altaar in de centrale hal. In 2012 bracht ik een bezoek aan de acropolis van Pergamon tijdens mijn rondreis door Turkije. Pergamon was een belangrijke stad in de oudheid en de overblijfselen van de stad zijn nog geweldig interessant om te zien. Tijdens het bezoek zagen we de plaats waar het grote altaar van Zeus had gestaan voordat het werd overgebracht naar Berlijn door de archeoloog Humann. Toen al wilde ik het altaar graag eens zien in Berlijn! Het grote altaar uit circa 170 v. Chr. was gewijd aan Zeus en Athene, was geheel vervallen toen het werd ontdekt door Humann, maar is zoveel mogelijk gerestaureerd. Op een maquette is goed te zien hoe het altaar is geweest. De figuren rond de tempel beelden de strijd uit van de reuzen tegen de goden, terwijl een andere serie het verhaal van Telephos de stichter van de stad Pergamon vertelt.
pergamonaltaar_small.jpg pergamonaltaar2_small.jpg pergamon_small.jpg pergamonaltaar3_small.jpg pergamonaltaar4_small.jpg
Een zaal verder is nog een tempel te zien uit Pergamon: de tempel van Trajanus (Trajaneum). Van keizer Trajanus is een mooi standbeeld te zien. Vanaf de tempel heb je mooi zicht op een grote Romeinse stadspoort afkomstig van de stad Milete. De poort dateert uit de 2e eeuw. De monumentale poort gaf toegang tot het marktplein van Milete, een Griekse stad in het gebied wat nu Turkije is. De poort werd ontdekt door de Duitse archeoloog Theodor Wiegand en naar Berlijn overgebracht. Voor de poort is een mooi Romeins mozaïek te zien van Orpheus, dat ook afkomstig is uit Milete.
pergamonaltaar5_small.jpg pergamonaltaar6_small.jpg trajaneum_small.jpg trajanus_small.jpg eros_small.jpg
Heel bijzonder is ook de enorme gereconstrueerde Ishtar-poort en de processiegang uit Babylon in het "Vorderasiatisches Museum". Nebukadnezar bouwde deze in de 6e eeuw v. Chr. Babylon, gelegen tussen de rivieren de Eufraat en Tigris in de buurt van het huidige Bagdad, was de hoofdstad van het Babylonische rijk dat zich uitstrekte van de Perzische Golf tot Syrië. De poort, die de noordelijke toegang van de stad vormde, is enorm groot, maar nog niet eens op ware grootte, want het gaat hier alleen om de binnenste poort. Op de poort en de muren van de processiegang zijn heilige dieren afgebeeld, zoals leeuwen, de heilige dieren van de god Ishtar waar naar de poort is genoemd, en draken en stieren die verwijzen naar de Babylonische goden Marduk en Adad. De oorspronkelijke processieweg was maar liefst 180 meter lang, met aan beide zijden 60 leeuwen waar langs de bezoeker de stad Babylon binnen kwam.
mozaiek_small.jpg marktpoortvanmilete_small.jpg poortvanishtar2_small.jpg poortvanishtar_small.jpg poortvanishtar3_small.jpg
poortvanishtar5_small.jpg poortvanishtar6_small.jpg poortvanishtar7_small.jpg poortvanishtar8_small.jpg processiegangbabylon_small.jpg
In de Midden-Oosten collectie van het Pergamonmuseum zijn verder beelden te zien uit het oude Iran, Babylon, Syrië en Mesopotamië. Heel mooi zijn ook de Assyrische graftomben en delen van het paleisinterieur van een paleis uit het koninkrijk Assyrië. Een verdieping hoger bevindt zich het museum voor islamitische kunst. Hier zijn tapijten te zien uit Iran, Klein-Azië, Egypte, Anatolië. Ook is een 13e eeuwse mihrab uit de Iraanse stad Kashan te zien die prachtig is versierd.
sphinxen_small.jpg relief_small.jpg assyrischpaleis_small.jpg assyrischpaleis3_small.jpg tapijt_small.jpg
In 1903 schonk de Osmaanse sultan Abdul Hamid aan keizer Wilhelm II de 45 meter lange voorgevel van een Jordaans woestijnkasteel naar Berlijn, die nu hier in het Pergamonmuseum te zien is. Het Mshattapaleis uit 744 maakte deel uit van de woestijnkastelen die de Omayaden bouwden en die ik heb gezien tijdens mijn reis door de Sinaï en Jordanië. Als laatste bezoek ik de Aleppo-zimmer. Dit is een 17e eeuwse receptieruimte van een koopmanshuis uit de Syrische stad Aleppo. De kamer is mooi versierd in Osmaanse stijl.
islamitischekunst_small.jpg mihrab_small.jpg mshattapaleis_small.jpg mshattapaleis2_small.jpg aleppozimmer_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4] 

Volgende >

Beginpagina Berlijn