REISVERSLAG VERONA 2013

Fotoverslag van een stedenreis naar Verona, deel 1

Alle foto's in dit reisverslag zijn te vergroten door op de foto te klikken


Verona:
 
De eerste beginselen van Verona liggen al in de 2e eeuw voor Christus. Mede door zijn ligging aan de Adige-rivier werd Verona onder de Romeinen een welgestelde stad. Na overheersing door Ostrogoten, Longobarden en Franken kwam in de 12e eeuw de Della Scala (Scaligeri) familie aan de macht in Verona en werd Verona de hoofdstad van een machtige staat in de huidige Veneto-provincie. De Scaligeri deden veel aan kunst wat het vele bijzondere culturele erfgoed in het huidige Verona verklaart. Van 1405 tot de Franse bezetting in 1796 was de stad in handen van de Venetianen, waarbij de kunsten verder opbloeiden. Deze periodes onder de Scaligeri en de Venetianen waren van grote betekenis voor de kunst in Verona. Verona is nu een heel sfeervolle schilderachtige stad met mooie monumenten uit diverse tijdperken(de Romeinse tijd, middeleeuwen, renaissance), die heel goed bewaard zijn gebleven. Niet voor niets staat de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 
 
Donderdag 1 augustus:
 
Al heel lang had ik in mijn hoofd dat het heel bijzonder zou zijn om eens een opera in de arena van Verona bij te wonen. Omdat Verona zelf en haar directe omgeving zeker ook een bezoek waard zijn, besloot ik vier dagen naar Verona te gaan, te beginnen op 1 augustus. Van 1 tot 4 augustus zouden drie opera's van Verdi opgevoerd worden en met alvast tickets voor twee voorstellingen op zak vertrok ik donderdagmiddag 1 augustus van Schiphol. Met Transavia, want die heeft als enige een directe vlucht van Schiphol naar het vliegveld van Verona. Op deze vlucht blijken verschillende andere operaliefhebbers te zitten. Het vliegveld van Verona is niet zo groot, dus ik kan al snel met de Aerobus naar het station Porta Nuova waar vandaan het een klein stukje lopen is naar hotel Siena, een prettig hotel vlakbij het centrum waar ik zal verblijven. Om half zes loop ik naar het Piazza Bra om kennis te gaan maken met Verona en zijn beroemde Romeinse theater. Door twee grote bogen, de Portoni della Bra, in de vroegere stadsmuur van Verona kom ik op het Piazza Bra. Dit is het grootste plein van Verona en ligt voor het Romeinse theater. In de Romeinse tijd werd hier de veemarkt gehouden. Het plein wordt behalve door de arena, omgeven door paleisjes en een aantal gebouwen met mooie gevels waar nu veel restaurantjes gevestigd zijn. Bij restaurant Liston 12 ga ik eten. Italië is in Europa toch het land met het lekkerste eten naar mijn mening en ik geniet er graag van. Ik eet ook nog eens met uitzicht op de arena, waar al rijen staan voor de ongenummerde plaatsen.
portonidellabra_small.jpg arenavanverona_small.jpg arenavanverona2_small.jpg decorstukken_small.jpg piazzabra_small.jpg
Even na acht uur loop ik naar de arena om mijn plaats op te zoeken. In 1913 werd in de Romeinse arena van Verona voor het eerst de opera Aida opgevoerd en sindsdien worden jaarlijks in de zomer opera's uitgevoerd. Het podium in de arena is met 44 bij 26 meter een van de grootste van Europa en 20000 mensen kunnen de voorstelling bijwonen. Er is een grote variatie in prijzen en plaatsen, van genummerd met kussen en dichtbij het podium tot ongenummerd op het harde marmer in de buitenste rijen van de arena. Zelf heb ik wat duurdere plaatsen, want als ik hier ben, wil er ook ten volle van genieten. Deze avond wordt de opera Nabucco opgevoerd, geschreven door Verdi in 1841 en gebaseerd op een toneelstuk dat weer gebaseerd is op het Bijbelse verhaal van Nebukadnezar II en de joden in ballingschap, een heel mooie opera met prachtige koren en muziek. Het is nog warm maar het begint al donker te worden als de eerste tonen van de ouverture klinken. Het is even wennen aan het zachtere geluid en de andere akoestiek in de arena, maar het is een prachtige uitvoering. Het beroemde slavenkoor wordt zelfs herhaald. De locatie en de sfeer maken de ervaring compleet. Ver na middernacht is de opera afgelopen en dan wordt het weer een gezellige drukte op het Piazza Bra, want de obers staan de toeschouwers op te wachten en veel mensen gaan nog wat drinken.
nabuccoinverona_small.jpg nabuccoinverona2_small.jpg nabuccoinverona3_small.jpg


Vrijdagochtend 2 augustus:
 
De volgende ochtend sta ik bij openingstijd weer bij de arena om deze nu als monument in plaats van als muziektheater te bezichtigen. Dit Romeinse theater werd in de 1e eeuw gebouwd en is een van de grootste en best bewaarde Romeinse monumenten. De ellipsvorm van de arena heeft buitenste diameters van 153 bij 123 meter, alleen het Colosseum in Rome en de arena van Santa Maria Capua Vetere waren groter als arena. Oorspronkelijk was het theater drie ringen met 72 bogen hoog (30 meter) maar nu zijn nog twee ringen van bogen bewaard. De derde ring is nog op 1 plaats zichtbaar met vier bogen en diende meer ter versiering. Alle onderste bogen geven toegang tot een deel van het theater, de ring of de arena. De arena ligt overigens twee meter onder straatniveau. Deze ochtend is de arena helemaal leeg, al wordt al gewerkt aan het podium voor de voorstelling in de avond. Op de rand van de arena heb ik mooi uitzicht op het Piazza Bra, dat nu nog vrij rustig is.
piazzabra2_small.jpg catacomben_small.jpg piazzabravanafarena_small.jpg arenavanverona3_small.jpg arenavanverona4_small.jpg
Behalve door het operafestival is Verona bekend omdat Shakespeare er zijn beroemde tragedie van Romeo en Julia liet afspelen. Hoewel het verhaal uit dit mooie toneelstuk zich hier natuurlijk niet echt heeft afgespeeld, kun je in Verona toch het huis van Julia en zelfs haar graf bezoeken. Ik doe gewoon mee en bezoek het Casa di Giulietta. Dit is een gerestaureerd huis uit de 13e eeuw dat zou toebehoord hebben aan de Capulet-familie. Het beroemde balkon waar Julia met Romeo sprak, is later aangebracht, maar het idee is leuk. Het huis is opnieuw ingericht overeenkomstig de tijd van Romeo en Juliet en is best aardig om te bezoeken.
piazzabra4_small.jpg casadigiuletta_small.jpg casadigiuletta2_small.jpg casadigiuletta3_small.jpg casadigiuletta4_small.jpg
Buiten staat een bronzen beeld van Julia. Als je haar linkerborst aanraakt zou dat geluk brengen en vooral veel mannen proberen dat al lacherig. Bij het beeld is ook een hek waar stelletjes met hangsloten met hun namen erop hun liefde kunnen verzegelen. Ook een muur met graffiti dient hiervoor. Ik ontvlucht de romantiek (ik ben tenslotte alleen) en loop over de Via Capello richting de Adige-rivier. Daarbij passeer ik de Leeuwenpoort en de Chiesa di San Fermo Maggiore. Deze laatste is voorlopig echter nog dicht en ik loop langs de Adige-rivier van de Ponte delle Navi naar de Ponte Nuovo. Het wordt inmiddels al flink warm, dus het is lekker even in de schaduw langs het water te lopen.
giuletta_small.jpg sloten_small.jpg sanfermomaggiore_small.jpg adigerivier_small.jpg adigerivier2_small.jpg
Langs het Piazza Indipendenza met het Palazzo del Poste en een binnenplaats met mooie poort lopend, kom ik bij de Arche Scaligeri. De Della Scala familie was in de middeleeuwen de heersende familie in Verona en zij bouwden hier hun graftombes. Het zijn fraaie gotische graven met veel versieringen, die liggen in een ruimte afgescheiden door een marmeren muur met hek. Twee graven vallen extra op door hun grootte en overdadigheid, dat van Cansignorio della Scala en Mastino II della Scala. Een derde graf, van Cangrande I della Scala die overleed in 1329, is te vinden hoog boven de deur van de ernaast liggende Santa Maria Attica kerk. De Santa Maria Attica is een kleine redelijk eenvoudige Romaanse kerk uit 1185 en was de huiskapel van de Della Scala familie. Hij werd gebouwd op overblijfselen van een oudere kerk uit de 7e eeuw.
piazzaindipendenza_small.jpg poort_small.jpg archescaligere_small.jpg archescaligere2_small.jpg santamariaantica_small.jpg
Even verder ligt de Cortile del Mercato Vecchio, de binnenplaats van de oude markt. Hier is het middeleeuwse Palazzo Communale (of: Palazzo della Ragione) te vinden waar vroeger rechtszaken plaatsvonden. Het Palazzo Communale heeft een mooie dubbele trap uit de 15e eeuw, de Scala della Ragione. Ook bevindt zich hier de toegang tot de Torre dei Lamberti. De Torre dei Lamberti is de klokkentoren van het Palazzo Communale. In 1172 begon de Lamberti-familie met de bouw van deze toren. Ik beklim de 368 treden van deze 84 meter hoge toren voor een geweldig uitzicht over Verona en omgeving, het nabijgelegen Piazza delle Erbe en Piazza dei Signori en de Arena. Je zou hier de Dolomieten moeten kunnen zien!
piazzadeisignori_small.jpg palazzodellaragione_small.jpg torredeilamberti_small.jpg veronavanaftorredeilamberti_small.jpg veronavanaftorredeilamberti2_small.jpg
Ik vervolg mijn wandeling door de stad via het Piazza delle Erbe, een leuk en gezellig plein, waar een aantal vroeger belangrijke gebouwen staan. Het is waarschijnlijk ook de plaats waar het Forum lag, onder de Romeinen het politieke en bestuurlijke centrum van een stad. Mijn volgende doel is de Basilica di Sant'Anastasia, de grootste kerk van Verona. Deze kerk werd gebouwd in opdracht van de Della Scala familie door de Dominicanen. Het duurde vanaf 1290 bijna twee eeuwen om hem geheel te bouwen, maar de voorgevel kwam nooit echt af. De kerk heeft een prachtig gotische interieur. Er zijn drie zijbeuken ondersteund door 12 pilaren van Veronees rood marmer. Maar liefst 17 kapellen zijn er te vinden met heel mooie kunstwerken van schilders en beeldhouwers uit Verona. Er zijn heel bijzondere fresco's te bewonderen, waaronder een belangrijke van St.Joris door Pisanello. Bij de ingang zijn twee bijzondere doopvonten te vinden van gebeeldhouwde bultenaren. Meer dan een kerk is dit een kunstgalerij! Doordat een orkestje zit te repeteren valt verder de mooie akoestiek nog op.
veronavanaftorredeilamberti3_small.jpg arenavanaftorredeilamberti_small.jpg piazzadelleerbe_small.jpg piazzadelleerbe2_small.jpg olijfolie_small.jpg
basilicadisantanastasia_small.jpg basilicadisantanastasia2_small.jpg basilicadisantanastasia3_small.jpg basilicadisantanastasia4_small.jpg basilicadisantanastasia5_small.jpg basilicadisantanastasia6_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4] 

Volgende >

Beginpagina Verona