VERSLAG STEDENREIS LONDEN (2)

1. Juli 2004      2. April 2008     3. Juli 2009


  
UK vlag

In April 2008 mocht ik een presentatie over mijn werk geven in Londen. Omdat tegelijkertijd de tentoonstelling Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs in Londen was, besloot ik er twee dagen aan vast te knopen om deze fascinerende tentoonstelling te bezoeken, net als de Egyptische afdeling van het British Museum. Dit als voorbereiding op een rondreis door Egypte en Jordanië, maar ook omdat ik de geschiedenis van Egypte zo interessant vind. Natuurlijk gebruikte ik dit bezoek aan Londen ook voor mijn andere hobby, ik bezocht namelijk de musicals Cabaret en de Lion King.

 

zaterdag 12 april:

Omdat ik met wat vertraging was aangekomen, had ik enkel tijd om de National Gallery te bezoeken. Hier had ik tijdens mijn vorige bezoek aan Londen geen tijd voor. Nu bleek echter dat de National Gallery absoluut de moeite waard is: wat een bekende en prachtige schilderijen op één plaats bij elkaar! In de avond bezocht ik de musical Cabaret in het Lyric Theatre: heel leuk en sfeervol.

National Gallery
National Gallery
Trafalgar Square
Trafalgar Square
Cabaret at Lyric Theatre
Cabaret
 

zondag 13 april:

Omdat zoveel mogelijk uit de dag te halen, vertrok ik al vroeg naar de British Airways London Eye om de rijen voor te zien en direct na opening erin te kunnen. Onderweg liep ik via Westminster langs de parlementsgebouwen met hun bekende klok en langs de marathon die juist bezig was. Terwijl deze dag de perioden met regen en zon elkaar snel afwisselden, had ik gelukkig zon en een prachtig uitzicht over de Thames en over Londen gedurende het half uur in de London Eye (of Millenium Wheel).

Thames Houses of Parliament Big Ben London City
Londen Gerard Londen Uitzicht London Eye
Thames Capsule London eye Westminster Thames en British Airways London Eye

 
Na de London Eye en Victoria Embankment garden (foto 1,2) ging ik via Bloomsbury Square en Russel Square naar  het British Museum. Het British museum is het oudste museum ter wereld en heeft meer dan 6 miljoen voorwerpen uit de geschiedenis van de menselijk civilisatie. Hier onder zijn zo'n 70.000 voorwerpen uit het oude Egypte, zoals mummies en sarcofagen. Op de vijfde foto is de beroemde steen van Rosetta te zien, een tablet die heeft geleid tot de ontcijfering van het hiërogliefenschrift omdat Egyptische priesters deze beschreven in zowel Grieks schrift, oud-Egyptisch schrift als Egyptische hiërogliefen. Behalve de afdeling voor Egyptische Oudheden, vond ik ook de collecties van het antieke Midden-Oosten en de Griekse Parthenon afdeling heel interessant.

Marathon Victoria Embankment British Museum Great Court Stone of Rosette
Afdeling Egypte Beeld Britisch museum Alabaster Wandtekening
Kattenmummie Mummy Egyptische mummie Sarcofaag Mummies
Papyrus Lijk uit Soedan Egyptisch Schrift Parthenon Parthenon

 
Vanaf het British museum liep ik verder naar de wijk Covent Garden, een leuke en levendige wijk. Leuk om te bezoeken is de groente-, fruit- en bloemenmarkt in de markthallen van de Central Market. (Deze markt komt ook voor in de musical "My fair Lady"). In deze wijk staat ook het beroemde Royal Opera House. Ik bezocht echter in het Lyceum Theatre de musical The Lion King, een indrukwekkend spektakel gebaseerd op het Walt-Disney verhaal. Na de musical wandelde ik verder door Londen naar Piccadilly Circus en ging eten in de wijk Chinatown, een wijk vol Chinese winkels en restaurants waar het lekker en goedkoop eten is.

Covent garden
Central market
Piazza
Covent garden Piazza
Royal opera House
Opera House
Covent Garden market
Central market
Telefooncel londen
Telefoon
Lyceum Theatre
Lyceum Theatre
Piccadilly Circus met Eros
Piccadilly Circus
Chinatown
Chinatown
 

maandag 14 april:

Vandaag was het tijd voor het hoogtepunt van het recreatieve gedeelte van mijn verblijf in Londen: de tentoonstelling "Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs" in The O2 bubble vlakbij Greenwich. De tentoonstelling laat schatten zien uit de graftombe van de beroemde farao Toetanchamon. Dit graf bezocht ik in 2006 zoals in mijn reisverslag Egypte 2006 is te lezen. Toetanchamon is niet zozeer beroemd om wat hij in de Egyptische Oudheid betekende, want dat valt in het niet bij bijvoorbeeld Ramses II. King Tut dankt zijn bekendheid met name aan zijn graf dat in bijna ongeschonden staat werd ontdekt door Howard Carter in 1922, vol met schatten waaronder het beroemde dodenmaker dat ik in 2006 en 2008 in het Egyptisch museum zag. Dat dodenmasker is daar nog steeds, maar een aantal schatten waren tijdelijk aanwezig op de indrukwekkende tentoonstelling die in 2008 Londen bezocht. Daarnaast bevinden zich ook schatten van voorouders van Toetanchamon en uit het graf van zijn vermoedelijke grootouders, Yoeja en Toeja, van wie het graf ook in goede staat is gevonden en nog vele schatten bevatte. De tentoonstelling was geweldig interessant en leerzaam en ik ben heel blij dat ik deze heb kunnen zien. Nadat ik ook de 3D-film "Mummies: Secrets of the Pharaohs" in Vue-bioscoop in The O2 gezien had, ben ik naar Greenwich gelopen naar Greenwich Park en naar het Royal Observatory waar ik natuurlijkop de 0-meridiaan heb gestaan die de aarde in het oostelijk en westelijk halfrond indeelt.

The O2
The O2
King Tut and the golden  age of the pharaohs
King Tut
National Maritime Museum
Maritiem Museum
Greenwich Park
Greenwich Park
Greenwich
Uitzicht observatorium
Prime meridian Greenwich
Meridian
Nulmeridiaan
Nulmeridiaan
Royal Observatory
Royal Observatory
 

maandagavond 14 april - donderdag 17 april:

Van 15 tot 17 april bezocht ik de gPROMS Annual Meeting 2008 in Londen, gaf een presentatie en hoorde veel nuttige dingen. Veel tijd om andere dingen te doen was er niet, maar omdat mijn hotel tijdens het congres dichtbij Trafalgar Square was, kon ik daar nog wel even heen en bezocht ik de National Portrait Gallery (foto 7)

Somerset house
Somerset house
Trafalgar Square
Trafalgar Square
Gerard in Londen
Gerard in Londen
London Coliseum London Coliseum National Portrait Gallery

    
Bekijk ook de foto's van mijn bezoek aan Londen in juli 2004 en juli 2009 of  
 
bekijk mijn andere foto's en reisverslagen.