REISVERSLAG SCANDINAVIË BOVEN DE POOLCIRKEL 2016

Verslag van een rondreis door het noorden van Finland, Noorwegen en Zweden (Lapland), deel 5


5 juli: Abisko - Rovaniemi
 
Het gebeurt niet vaak op reis dat ik een hele dag geen foto's maak, maar vandaag gebeurt het wel. De reden is dat het de hele dag stortregent. Omdat dit een reisdag is, missen we echter niet zoveel door de regen. Van Abisko vertrekken we om 8 uur en rijden met onze bus richting Finland. In Zweden stoppen we rond half tien nog bij het mijnstadje Kiruna. Met deze regen is er niet zoveel te zien, dus we beperken ons tot op ons gemak koffie drinken, maar ook al vanuit de bus en ondanks de regen heb ik gezien dat we daarbij niet veel missen. We lunchen bij een klein winkelcentrum in Pello aan de rivier die de grens vormt tussen Zweden en Finland. Halverwege de middag komen we aan in Rovaniemi, dat net boven de Poolcirkel ligt en daarmee de meest zuidelijke overnachtingsplaats van onze reis door Lapland is.

 
6 juli: Ranua en Rovaniemi
 
Vandaag is een vrije dag, maar iedereen gaat met onze bus mee voor een excursie naar Ranua, een klein plaatsje ten zuiden van Rovaniemi. Hier ligt in de bossen het Ranua Wildlife Park, het meest noordelijke dierenpark ter wereld en gespecialiseerd in de dieren in het gebied boven de poolcirkel. Dieren die hier te vinden zijn, zijn onder andere de bruine beer, de ijsbeer, de veelvraat, rendieren, elanden, poolvos, wolf, wilde honden, de lynx en verschillende soorten vogels. Een van de ijsberen voert zelfs een hele show door uitgebreid te gaan baden en met een autoband te spelen. Het is een mooie, ruim opgezette dierentuin, waar veel te zien is en uitleg wordt gegeven over de dieren en hun leven in het poolgebied. Tot twaalf uur lopen we hier rond en keren daarna terug naar Rovaniemi.
ranuawildlifepark_small.jpg ranuawildlifepark2_small.jpg ranuawildlifepark3_small.jpg ranuawildlifepark4_small.jpg ranuawildlifepark5_small.jpg
ranuawildlifepark6_small.jpg ranuawildlifepark7_small.jpg ranuawildlifepark8_small.jpg ranuawildlifepark9_small.jpg ranuawildlifepark10_small.jpg
Rovaniemi noemt zichzelf "The official hometown of Santa Claus". Uiteraard hoort daar een hele kermis bij en met een deel van de groep ga ik toch even kijken. In de winter trekt Santa Claus village enorme groepen bussen met toeristen, maar ook nu zijn we niet alleen. Je kunt er voor veel geld op de foto met de kerstman, een kaartje posten in Santa Claus Post Office dat met kerst met een speciale postzegel wordt verstuurd of naar een van de vele souvenirwinkels. Santa Claus village ligt exact op de poolcirkel, dus je kunt hier ook de foto met het symbool van de Poolcirkel. We kijken hier rond en lunchen hier.
rovaniemi_small.jpg rovaniemi2_small.jpg rovaniemipoolcirkel_small.jpg
Op de terugweg bezoek ik met enkele reisgenoten Arktikum museum. In dit opvallende glazen gebouw is een tentoonstelling over leven in het poolgebied, een panoramafilm over het noorderlicht en een aantal tijdelijke voorstellingen. Na een uurtje lopen we naar het centrum waar ik me bij de anderen van ons zestal voeg voor een biertje. 's Avonds eten we met de hele groep als afscheidsdiner bij restaurant Nili. Het eten is bijzonder goed: Ik heb nog een keer rendier (als voor- en hoofdgerecht) en het smaakt geweldig. Namens de groep bedankt Herman Jeroen voor zijn rol als reisbegeleider. Met een deel van de groep gaan we na het eten nog wat drinken en het wordt laat.
rovaniemiarktikum_small.jpg rovaniemiarktikum2_small.jpg rovaniemiarktikum3_small.jpg rovaniemi3_small.jpg rovaniemi4_small.jpg

 
7 juli: Rovaniemi - Amsterdam
 
Er is 's ochtends nog een klein beetje tijd, maar om 10 uur vertrekken we naar vliegveld Kemi. Het is een half uurtje rijden en we zijn veel te vroeg op het vliegveld. Onze vlucht vertrekt pas om 2 uur en vanaf dit vliegveld vertrekken slechts enkele vluchten per dag. We zitten het eerste uur dan ook in een totaal verlaten luchthavengebouw waar behalve onze groep niemand is en aanvankelijk zelfs geen personeel te zien is. Een uur van te voren is hier waarschijnlijk genoeg. Via Helsinki vliegen we uiteindelijk naar Schiphol waar rond 6 uur onze reis eindigt. Het was een beetje dure maar geweldige reis waarin we veel geluk hebben gehad met het weer en veel moois hebben gezien.
rovaniemi5_small.jpg

 
< Vorige Pagina: [1]  [2]  [3]  [4]  [5] 

Volgende >

Beginpagina Scandinavië