Kopenhagen: 1 juli 2006

 

Het Radhuspladsen is een van de grootste pleinen van Kopenhagen. Hier lopen altijd mensen, want hier begint het populaire winkel- en wandelgebied. Opvallend op dit plein is uiteraard het bakstenen raadhuis uit 1905. Het gebouw links op de foto's is het Palace Hotel. Links van het stadhuis staat een zuil met twee bronzen Vikingen die op hun horens blazen.
Rådhuspladsen Raadhuis en Palace hotel Rådhuspladsen
Van het Radhuspladsen komt men via een aantal winkelstraten bij Nyhavn (nieuwe haven), met aan beide kanten kleurrijke huizen en heel veel café's en bars. Deze 300 meter lange gracht werd rond 1672 gegraven om schepen dichter bij het centrum van Kopenhagen te brengen. Deze buurt was vroeger een beruchte rosse buurt met een slechte reputatie. De dronken zeelui zijn nu vervangen door toeristen, veel toeristen, en lokale bevolking. Zeker in het weekend is het op de zeer vele terrassen ontzettend druk.
Nyhavn Kopenhagen Nyhavn Nyhavn 8
Langs het water lopend komt men vervolgens langs het park Amaliehaven met zijjn fontein, het nieuwe operagebouw dat werd geopend in 2005, bij de Sankt Albans Kirke en bij de Gefion Springvandet. Deze laatste fontein werd in 1908 gebouwd en laat de godin Gefion zien, een mytisch Scandinavisch figuur. Gefion is hier te zien terwijl ze een stuk van Zweden omploegt met haar in vier ossen veranderde zonen.
Amaliehaven
Amaliehaven
Operagebouw in Kopenhagen
Operagebouw
Opera Copenhagen
Operagebouw

Museum
Sankt Albans Kirke
Sankt Albans Kirke
Gefion Springvandet
Gefion
Gefion Springvandet
Springvandet
Gefion en zonen
Gefion en zonen
Het beeldje van De Kleine Zeemeermin (Den Lille Havfreu), die op een rots zittend naar de voorbijvarende schepen staart, is het bekendste monument van Denemarken. Het beeld is gebaseerd op een sprookje van Hans Christian Andersen, die in Kopenhagen woonde, en dat gaat over een zeemeermin die verliefd werd op een prins.  
De kleine zeemeermin Den Lille Havfreu The little Mermaid
Dichtbij De Kleine Zeemeermin ligt het Kastellet, een fort, omgeven door wallen en een diepe slotgracht. In de 19e eeuw diende het fort als gevangenis, waarbij er een directe verbinding was naar de Sankt Alban Kirke. Teruglopend richting het centrum ziet men ook nog de Sankt Ansgars Kirke, het gouden dak van de Russische orthodoxe Alexander Newsky Kirke en de Marmorkirken, ook wel bekend als de Frederikskirken, met zijn enorme koepel. Het Amalienburg Slot is de officiële residentie van koningin Margaretha II. Het bestaat uit vier gebouwen rondom een binnenplaats, bewaakt door de koninklijke garde.
Lokatie van de Kleine Zeemeermin
Kleine Zeemeermin
Kastellet
Kastellet
Sankt Alban Kirke vanaf Kastellet
Sankt Alban Kirke
Sankt Ansgar Kirke
Sankt Ansgar Kirke
Alexander Newsky Kirke
Alexander Newsky
Marmorkirken of Frederikskirken
Marmorkirke
Amalienburg slot
Amalienburg
Amalienburg Slot
Amalienburg
Amalienburg slot Operagebouw vanaf Amalienburg Koninklijke Garde Binnenplaats amalienburg

Pagina:   1  2 
Deel 2: zondag 2 juli

 

 Terug naar de index